woensdag , 23 mei 2018

Eerst enkele buien, geleidelijk ook hier en daar zon

Verwachting voor vandaag en morgenEr is vrij veel bewolking en er trekken enkele buien over het land. In het noordoosten breekt de zon soms door en geleidelijk aan kan dat ook elders gebeuren. Geleidelijk aan breekt hier en daar de zon door en wordt het op de meeste plaatsen droog. De maximumtemperaturen lopen uiteen van 22°C in het noordwestelijk kustgebied tot lokaal 25°C in het oosten. De wind is noordoostelijk en matig, in het Waddengebied af en toe vrij krachtig. Komende nacht zijn er opklaringen en de minimumtemperatuur ligt rond de 13°C. De oost- tot noordoostenwind is zwak tot matig, aan zee en op het IJsselmeer af en toe vrij krachtig. Donderdag is er af en toe zon en in eerste instantie is het op de meeste plaatsen droog. In de loop van de middag en in de avond komen er vooral in het zuiden enkele stevige regen- en onweersbuien voor. Lokaal is dan veel neerslag in korte tijd mogelijk. De maximumtemperatuur loopt uiteen van lokaal 26°C in het oosten tot rond 20°C op de Waddene..

Lees meer

Negen maanden na geweldsuitbarsting Myanmar: geboortegolf onder Rohingya

Zo'n negen maanden geleden barstte het geweld tegen de Rohingya-minderheid los in Myanmar. Dat ging om moord en brandstichting, maar ook verkrachting. Vandaar dat hulporganisatie Save the Children rond deze tijd een geboortegolf verwacht in de vluchtelingenkampen in Bangladesh."We weten dat er op grote schaal is verkracht en dat daar vrouwen zwanger van zijn geworden", vertelt Rik Goverde van Save the Children in het NOS Radio 1 Journaal. Hoeveel Rohingya er in verwachting zijn geraakt na verkrachting is niet te zeggen, omdat vrouwen daar vaak niet open over zijn. Maar hulporganisaties verwachten dit jaar in totaal 50.000 geboortes in de kampen net over de grens.Dat zijn vaak geen makkelijke bevallingen. "Veel vrouwen daar bevallen thuis", vertelt Goverde, die zelf ook in de regio is geweest. "En thuis is dan een tent van zeil en bamboe." Daarbij is het regenseizoen net begonnen en dat maakt het modderig en koud. "Het is volstrekt onhygiënisch natuurlijk."Schaamte En als een..

Lees meer

Veel oudere reizigers vinden openbaar vervoer moeilijk

Een overvol perron, lastige trappen of moeite met in- en uitstappen. Een derde van de oudere ov-reizigers heeft regelmatig moeite met de reis. Daarom lanceert spoorbeheerder ProRail de campagne Samen Veilig Onderweg.De campagne bestaat uit veiligheidstips op het station en bij spoorwegovergangen. Zo krijgen ouderen het advies om op roltrappen eerst de leuning vast te pakken en niet op de smartphone te kijken. Ook moeten ze zich goed vasthouden bij het in- en uitstappen en niet schromen om hulp te vragen van medereizigers.In opdracht van ProRail ondervroeg onderzoeksbureau Kantar ouderen tussen de 70 en 85 jaar. Van de reizigers die af en toe tot vaak moeite hebben met hun reis, zegt bijna 30 procent dat de reis "te veel gedoe" is. Bijna een kwart vindt het te druk en een even grote groep zegt last te hebben van fysieke beperkingen.Zoveel mogelijk mijden Van alle Nederlanders zegt meer dan een kwart het reizen in trein, bus, tram of metro te ingewikkeld te vinden. Bijna een derde ..

Lees meer

Kans op werk vluchteling mede bepaald door woonplaats

Waar asielzoekers met een verblijfsvergunning een huis aangeboden krijgen, maakt verschil voor hun kans op een baan. Vluchtelingen plaatsen op plekken waar migranten met een vergelijkbaar profiel het goed hebben gedaan, kan ertoe leiden dat ze makkelijker aan de slag komen.Dat is de conclusie van een onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB). Het CPB bepleit het gebruik van zogenoemde 'big data' bij het plaatsen van vluchtelingen. Dat zijn grote hoeveelheden statistische gegevens, op basis waarvan voorspeld kan worden hoe groot de kans op werk is voor bepaalde groepen migranten. Het onderzoek wordt vanmiddag gepresenteerd.De onderzoekers hebben gekeken waar asielzoekers die eind jaren 90 naar Nederland kwamen terecht zijn gekomen. In de gunstigste regio's is de kans dat ze een baan hebben bijna anderhalf keer zo groot als in de minst gunstige regio's, stelt het CPB.Vaak een baan Dat is voor een deel te verklaren uit de regionale werkloosheid, maar ook vanuit..

Lees meer
Volgende pagina »