zaterdag , 21 juli 2018
Home / Buitenland / Kroatië: onafhankelijk, democratisch, in de EU en nú in finale WK voetbal

Kroatië: onafhankelijk, democratisch, in de EU en nú in finale WK voetbal

In het centrum van Zagreb is de rust heel even teruggekeerd na het feest van woensdagavond, toen Kroatië zich kwalificeerde voor de finale van het WK voetbal. Het is de stilte voor de storm, want de Kroaten bereiden zich voor op de finale van zondag.

Antony Boisivon is een bezienswaardigheid in het centrum van Zagreb. Mensen kijken hem verbaasd na, cameraploegen achtervolgen hem. De Franse toerist is namelijk gekleed in het blauwe tenue van Frankrijk, op zijn hoofd draagt hij een Asterix en Obelix-hoed in de kleuren van de Franse vlag. Zelfs zijn rugtas en schoenen zijn blauw.

Bekijk hieronder beelden van de Fransman in Zagreb:

Zelfverzekerd loopt hij over het plein waar morgen duizenden fans zullen kijken naar de finale tussen Kroatië en Frankrijk. Op een aantal merkwaardige blikken na heeft Boisivon nog geen problemen ondervonden met zijn outfit. "Mensen zijn juist heel vriendelijk", vertelt hij opgewekt. De Fransman, die toevallig op doorreis in Kroatië belandde, keek mee met de Kroaten naar de halve finale op het centrale plein en maakte vrienden. "Ik kwam in mijn eentje, maar aan het eind van de avond was ik niet meer alleen. Het was de beste avond van mijn leven", zegt hij.

Of de Kroaten zondag ook zo vriendelijk zijn, is nog maar de vraag. Sommigen verklaren hem voor gek, maar Boisivon doet er luchtig over. "Ik ben niet bang", lacht hij. "Ik hoop dat wij winnen. En ik hoop dat de Kroaten sportief blijven."

Meer dan een voetbaloverwinning

Hoewel ook de Kroaten hopen op winst, is het halen van de finale voor hen al een overwinning op zich, zegt voetbalsocioloog Drazen Lalic. "Dit is het grootste sportsucces in de geschiedenis van Kroatië." Nooit eerder kwam het Balkanland zo ver in een WK.

En dat betekent meer dan alleen een voetbaloverwinning, legt Lalic uit. Hij zet het in het rijtje van grote mijlpalen voor het jonge land. "Eerst werden we onafhankelijk, we werden een democratisch land, toen traden we toe tot de Europese Unie, en nu staan we in de finale van het WK voetbal."

Corruptie

Voor aanvang van het WK was Kroatië nog in de ban van een groot corruptieschandaal. Zdravko Mamic, een invloedrijke voetbalmakelaar en voormalig directeur van de club Dinamo Zagreb, werd in juni veroordeeld tot 6,5 jaar cel voor het verduisteren van miljoenen transfersommen.

Mamic trok in zijn jarenlange criminele activiteiten ook twee spelers van het huidige nationale elftal mee; Luka Modric en Dejan Lovren. Ook zij stonden voor de rechter, en vooral Modric kreeg het zwaar te verduren van het publiek nadat hij een belastende getuigenis tegen Mamic had ingetrokken. Modric is aangeklaagd voor meineed en kan een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar krijgen.

"Kroatische fans zijn heel kritisch op iedereen die betrokken was bij dat corruptieschandaal", zegt Lalic. Maar toch staat het hele land nu achter het team, gaat hij verder. "Ik denk dat het nu belangrijker is dat we in de finale staan en kans hebben het WK te winnen. Misschien is het volk bereid om Modric en Lovren te vergeven. Ik denk dat veel mensen klaar zijn om ze een soort amnestie te geven."

Extra beladen

Dat Kroatië uitgerekend Frankrijk tegenkomt in de finale, maakt het extra beladen voor de Kroaten. Tijdens het WK van 1998 stond Kroatië, dat toen voor het eerst op een WK speelde, tegen de Fransen in de halve finale. Frankrijk won, ging naar de finale en werd wereldkampioen in eigen land. Die nederlaag zijn de Kroaten nooit vergeten. "We zijn bijzonder gemotiveerd, we geloven dat de tijd voor wraak is aangebroken", lacht Lalic.

Op het terras van zijn stamkroeg in het centrum van Zagreb gaat de toenmalige bondscoach van het Kroatische team van 1998 met plezier op de foto met voorbijlopende fans. Miroslav "Ciro" Blazevic is een legende in Kroatië.

Hij zit nog steeds in z'n maag met die verloren halve finale, vertelt hij. "Ik was, en ben nog steeds erg teleurgesteld dat we niet wonnen van zo'n zwak Frans team. Ze hebben ons eruit geschopt, en werden ook nog wereldkampioen."

Blazevic is inmiddels over de tachtig. Hij volgt dit WK op de voet vanuit zijn woonplaats. "Sommigen denken dat ik jaloers op ze ben", zegt hij. "Maar geloof me, dat is niet het geval. De meester wil graag worden overtroffen door zijn pupil. Ik voel totaal geen jaloezie. Integendeel, ik voel blijdschap zoals ik die zou voelen als ik daar zelf zou staan."

Outfit kopen

De Kroaten kunnen niet wachten tot het zondag is. Bij de talloze kraampjes in de stad wordt nog snel een outfit bij elkaar gekocht. Geneeskundestudent Nadia Hoteit koopt een teamshirt met opdruk van Luka Modric om zondag aan te trekken. "Hij is de beste speler, zonder hem waren we nooit zo ver gekomen", zegt ze. Natuurlijk weet ze af van het corruptieschandaal. "Ik heb erover gehoord. Maar nu is dat even niet belangrijk. Nu concentreren we ons alleen op het voetbal."

Bekijk hieronder hoe Kroatische fans zich voorbereiden op de WK-finale:

In café Cup '98 maken ze zich op voor een drukke zondag. "Ik voorspel 2-1 voor Kroatië", lacht barvrouw Svetlana Djuric. "De sfeer wordt te gek. Mensen zullen juichen, mensen zullen feesten – het zal de hele nacht doorgaan."

Het café hangt vol met foto's van Kroatische sporthelden. "Kroatië is een sportland, maar voetbal staat op nummer één", zegt ze. Een grote foto van het Kroatische elftal van 1998 verklaart de naam van het café. Het WK van 1998 was zo bepalend, dat de eigenaar besloot zijn café ernaar te vernoemen. Als Kroatië zondag de finale wint, krijgt het café waarschijnlijk een nieuwe naam. "Cup 2018 natuurlijk!" roept Djuric vanachter de bar.

Klik voor bron | Nos.nl Buitenland