zaterdag , 21 oktober 2017
Home / Binnenland / Spelen voor NAC, maar dan als e-gamer: ‘Ook naar ons kijken miljoenen mensen’

Spelen voor NAC, maar dan als e-gamer: ‘Ook naar ons kijken miljoenen mensen’

Ze verdienen misschien lang niet zoveel als de 'echte' voetballers en worden waarschijnlijk ook niet zo vaak herkend op straat, maar toch tellen ze echt mee: e-spelers bij eredivisieclubs. Gamers die onder contract staan bij bijvoorbeeld Ajax, PSV en Feyenoord strijden sinds dit jaar in het spel FIFA tegen elkaar in de E-Divisie.

Eredivisieclubs zijn verplicht om mee te doen aan de game-variant van de competitie. Ook NAC, dat vorig seizoen promoveerde. Er is alleen één probleem: de Bredase club heeft nog geen e-sporter.

Op 12 oktober begint de E-Divisie weer en daarom mogen de beste FIFA-spelers uit de regio vandaag laten zien wat ze kunnen. Zestien gamers nemen het één voor één op tegen de professionele e-speler van Heracles Almelo: Bryan Hessing.

Hessing speelt al vier jaar FIFA op professioneel niveau. Begin dit jaar werd de E-Divisie door de Eredivisie CV gelanceerd en sindsdien speelt hij voor Heracles Almelo.

Een droom die uitkomt, zegt de 27-jarige Hessing. "Ik ben ooit gescout voor de jeugdclub, maar uiteindelijk werd ik het niet. Het is toch wel vet dat ik nu jaren later tóch onder contract sta bij Heracles."

De e-speler is een van de weinigen in Nederland die zich er fulltime mee bezighoudt. "Bij veel clubs is het vrijwilligerswerk, maar ik word gewoon betaald." Hij voelt zich ook geen buitenbeentje bij de club. "Ik word net als iedere speler behandeld en krijg alles wat zij ook krijgen."

Dat Heracles Almelo de E-Divisie erg serieus neemt, blijkt wel uit het feit dat er naast Hessing ook een e-jeugdteam is. "Er staan zes spelers klaar die mij kunnen opvolgen als ik stop."

Transfers

Er begint daarnaast een kleine 'transfergekte' te ontstaan in de E-Divisie. Zo verhuurt Ajax een van zijn gamers volgend seizoen aan Sparta Rotterdam en neemt FC Utrecht een e-speler over van Excelsior.

Zover is het bij NAC nog niet. De nieuwe gamer van de club krijgt ook niet betaald, maar dat maakt de aspirant e-sporters niets uit. Zo gaat het de 21-jarige Ryan Struijk vooral om de bekendheid.

Voor Struijk is FIFA niet zomaar een hobby. "Ik heb aan heel veel grote toernooien meegedaan en ook zelf georganiseerd." Er gaat geen dag voorbij dat hij het spel niet speelt.

De vacature bij NAC was dus een mooie kans. "Ik vind het mooi hoe de e-sport steeds bekender wordt. Er kijken miljoenen mensen naar. Ik zou daarom best een club willen vertegenwoordigen."

Andere spelers

Zijn favoriete spelers om mee te spelen komen uit Real Madrid, en niet NAC of een andere Nederlandse club. Maar dat is niet zo vreemd in de e-sportwereld. "Iedereen speelt met spelers van andere clubs, want je moet kiezen voor de allerbeste spelers. Anders win je niet"

In de E-Divisie stellen de gamers daarom hun eigen clubs samen en hoeven ze niet de spelers van de club voor wie ze uitkomen te kiezen. "De spelers in het spel zijn zo goed als de spelers in het echte leven."

Volgende week komt FIFA 18 uit en daar zit NAC – dankzij het promoveren – ook weer in. Floris Deijkers (18) is daar blij mee. "Ik heb in een voorproefje van de game gespeeld met de club, heel vet."

Het spel is zijn lust en zijn leven. "Ik game heel veel thuis, maar ik vind het ook leuk om buiten te voetballen hoor", lacht hij. "FIFA kan je alleen altijd spelen: als het regent en ook als de zon schijnt."

Deijkers is een groot fan van de E-Divisie. "Ik kijk heel graag naar de livestreams van de wedstrijden. Je leert er namelijk super veel van, zoals trucjes die de spelers gebruiken om te kunnen winnen."

Boyd Melgert droomt ook van een plek als e-sporter bij NAC. De 19-jarige gamer heeft al ooit eens mogen proeven van het spelen voor de club. "Toen ik 13 was zat ik in de jeugdopleiding, maar dat is verder niks geworden."

Zijn passie voor voetbal kan hij tegenwoordig kwijt in FIFA. "Ik speel het al heel lang en ben er best goed in. Daarom zou het wel mooi zijn als ik ooit toch onder contract kan komen bij een club."

Maar Boyd, Ryan en Floris zullen nog even moeten wachten. Menno Bouhuijzen mag namelijk vanaf 12 oktober als e-sporter uitkomen voor NAC Breda.

Klik voor bron | Nos.nl Binnenland