vrijdag , 22 september 2017
Home / Binnenland / Gewonden door ontwortelde bomen, windstoten tot 126 km per uur

Gewonden door ontwortelde bomen, windstoten tot 126 km per uur

Tijdens de eerste herfststorm van het jaar is een aantal mensen gewond geraakt door ontwortelde bomen en weggewaaide takken. Bij IJmuiden en op Vlieland is windkracht 10 gemeten, met windvlagen tussen 75 en 100 km per uur.

Het KNMI heeft code oranje afgekondigd, maar voor Zeeland en Zuid-Holland is dat inmiddels afgezwakt naar code geel. In de komende uren hebben vooral het noordwesten en het noorden van het land last van de storm. De sterkste windvlaag – met een kracht van 126 km per uur – werd vanochtend in IJmuiden gemeten.

Gewonden

In Amstelveen en in Amsterdam moest de brandweer in actie komen om automobilisten te bevrijden uit hun auto nadat er een boom op terecht was gekomen. De bestuurder die in Amstelveen werd getroffen, is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht.

Op een schoolterrein in Enschede is een meisje onder een omgewaaide boom bekneld geraakt. Ze is met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis overgebracht. In Weert raakte een visser langs de Zuid-Willemsvaart gewond toen een zware tak op zijn tent viel. Ook hij moest voor behandeling naar het ziekenhuis.

De verwachte drukte tijdens de ochtendspits bleef uit. Overal in het land worden weggebruikers geconfronteerd omgewaaide bomen, afgewaaide takken, weggewaaide dekzeilen en andere rommel op de weg.

Gedurende de ochtend waren een aantal wegen korte tijd afgesloten. Problemen waren er op de A32, waar een gekantelde vrachtwagen de weg versperde bij Akkrum. Op de A9 bij Akersloot veroorzaakte een omgewaaide aanhanger overlast en files. Ook de A13 was bij Delft in de richting van Rotterdam enige tijd dicht, door een boom die omviel en op een auto terecht kwam. Al die wegen zijn inmiddels weer vrijgegeven.

Bruggen dicht

Ook de scheepvaart ondervindt hinder van de storm. In Brabant, Limburg en Friesland blijven alle bruggen over de kanalen dicht, vanwege het risico dat ze door de harde wind 'uit het lood schieten' en niet meer dicht kunnen als ze openstaan. In Zuid-Holland en Zeeland blijven om die reden ook een aantal bruggen dicht, waaronder de Merwedebrug. De sluizen bij Zeeland blijven eveneens gesloten, meldt Rijkswaterstaat.

Op de Moerdijkbrug maar ook elders worden lege vrachtwagens tegen de storm afgeschermd door geladen vrachtwagen, om te voorkomen dat de lege trucks of aanhangers kantelen.

Rijkswaterstaat waarschuwt om in de kustprovincies niet met lege vrachtwagens, aanhangers of caravans de weg op te gaan. Automobilisten krijgen verder het advies de verkeersinformatie in de gaten te houden.

De NS laat minder intercity's rijden tussen Den Helder en Zaandam, om zo ruimte te scheppen om eventuele problemen op te lossen. Het spoorbedrijf adviseert reizigers om kort voor vertrek de reisplanner te raadplegen.

Schiphol, veerdiensten

Door de storm kunnen op Schiphol minder vliegtuigen opstijgen en landen. Zo is de Polderbaan niet te gebruiken vanwege de sterke zijwind.

De KLM heeft uit voorzorg zestig Europese vluchten geannuleerd. Schiphol raadt ook passagiers van andere luchtvaartmaatschappijen aan rekening te houden met vertraging.

Een groot aantal veerdiensten van rederij Doeksen naar de Waddeneilanden is geschrapt. De veerboten naar Texel varen naar verwachting wel gewoon.

Klik voor bron | Nos.nl Binnenland