vrijdag , 22 september 2017
Home / Binnenland / Asbestsaneerders: snelheid en lage prijs gaan vaak boven veiligheid

Asbestsaneerders: snelheid en lage prijs gaan vaak boven veiligheid

Op de Nederlandse daken ligt in totaal nog zeker 100 miljoen vierkante meter asbest. Dat moet er voor 2024 allemaal af. De verwijdering kost zo'n 5 miljard euro en dus is er momenteel veel geld te verdienen door de asbestbranche. En in de strijd om de opdrachten staat de veiligheid niet altijd voorop.

"De klussen worden net even wat sneller uitgevoerd en wat minder nauwkeurig dan zou moeten", zegt Nis Baar, directeur van een asbestsaneerbedrijf. "Ook gaan bedrijven anders om met medewerkers, bijvoorbeeld door andere cao's dan die van de bouw te hanteren." Op die manier kunnen ze een scherpere prijs aanbieden.

"Veel bedrijven concurreren met elkaar op de prijs per vierkante meter. De een doet het voor 10 euro, de ander voor 7 euro. Ze boksen tegen elkaar op. En dat zorgt voor een hoge werkdruk voor werknemers", zegt Jan Wieger. Hij werkt al vijftien jaar als asbestsaneerder.

In 2010 raakte hij zelf betrokken bij een ernstig ongeluk. De valbeveiliging was niet in orde, zegt Wieger. "Het moest allemaal snel voor de bouwvak af. Voordat ik naar beneden viel, zeiden ze: er kan nog wel een dakhelft bij. Als ze elkaar gaan opjutten, kunnen er ongelukken gebeuren."

Wieger viel twaalf meter naar beneden en liep een schedelbasisfractuur op. Hij werkt nu bij een bedrijf waar hij de tijd en ruimte krijgt om het werk volgens de regels uit te voeren.

Daan Prevoo is gedeputeerde in Limburg en houdt zich intensief bezig met de asbestopgave van de provincie. "We hebben hier de meeste vierkante kilometers asbestdak." Ook hij ziet dat de veiligheid van de werknemers niet altijd voorop staat, terwijl ze veel risico's lopen.

"Zij kunnen besmet raken met asbestvezels en ernstig ziek worden, zelfs overlijden aan asbestkanker", zegt Prevoo. "Iedereen weet hoe het moet, maar bedrijven nemen het niet altijd even nauw met de regels. Omdat er deadlines moeten worden gehaald en geld moet worden verdiend."

Een slechtere cao

Behalve de veiligheid staan ook de arbeidsvoorwaarden onder druk. De bouw cao is duur voor de werkgever en wordt daarom niet overal toegepast. Dat herkent ook directeur Nis Baar uit de verhalen en loonstrookjes van sollicitanten.

"Ik denk dat hier in de omgeving ongeveer de helft van de saneerbedrijven de juiste cao hanteert, de andere helft hanteert een andere cao. Voor de werknemer is dat een slechtere cao. Ze bouwen dan bijvoorbeeld geen pensioen op."

Zo kreeg Wieger bij zijn vorige werkgever uitbetaald als boerenhulp, via de landbouw cao. "Dat was een mager loontje met bijna geen pensioenopbouw. Maar ik wist toen niet zo goed waar ik recht op had."

Aantal controles opschalen

Een van de toezichthouders op de sector is de arbeidsinspectie, die heeft elf inspecteurs in dienst voor controles. Vorig jaar waren er meer dan 80.000 asbestsaneringen in Nederland, bij maar 600 daarvan voerde de inspectie een controle uit.

In 2015 bleek dat de helft van de gecontroleerde legale bedrijven zich niet aan de regels houdt. Maar er zijn ook veel illegale bedrijven actief. Daarvan is helemaal onduidelijk hoe het asbest verwijderd wordt.

Gedeputeerde Prevoo vindt dat er meer moet worden ingezet op controles. "We hebben een deadline te halen, in 2024 moet alles weg zijn. Dan moet je ook zorgen dat het saneren veilig gebeurt. Dus de overheidsdiensten die daarop toezien, moeten worden opgeschaald."

Klik voor bron | Nos.nl Binnenland